Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

DIA MUNDIAL DE L'ENDOMETRIOSI

Durant tota la setmana la façana de l'Ajuntament de #Vilafant és de color groc per visibilitzar l'endometriosi. Avui #DiamundialEndometriosi volem donar a conèixer aquesta malaltia ginecològica, que tot i que és de les més freqüents, encara és molt desconeguda.

dijous 14 mar 2024

L'objectiu d'aquest esdeveniment és visibilitzar l'endometriosi que, tot i ser la malaltia ginecològica més freqüent, és encara desconeguda per a gran part de la població. Aquest desconeixement, juntament amb el fet que pot cursar sense símptomes i l'existència de la falsa creença que la regla ha de ser dolorosa, es tradueix en un retard diagnòstic que pot tenir un impacte important en la qualitat de vida.

La jornada té lloc en el marc del Mes de Conscienciació de l'Endometriosi, una campanya anual celebrada al març per crear consciència sobre aquesta malaltia que, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), afecta prop de 190 milions de dones i nenes en edat reproductiva arreu del món, el que representa prop del 10% d'aquest grup de població. 

L’endometriosi és una malaltia crònica en la qual l’endometri, que és el teixit que recobreix l’úter, creix i s’implanta fora de l’úter (per exemple als ovaris, a les trompes de Fal·lopi, a l’intestí, a la bufeta urinària o al recte). El principal símptoma és el dolor pelvià o abdominal, especialment intens durant o després de la menstruació o les relacions sexuals, i sovint s'associa a esterilitat: entre el 30% i el 50% de les dones amb endometriosi són estèrils i entre el 50% i 60% de les dones estèrils tenen endometriosi. Tot i que es disposa de diverses opcions terapèutiques, actualment totes estan encaminades a alleugerir els símptomes de la malaltia i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida de les persones afectades. El tractament depèn d’alguns factors, com la gravetat dels símptomes i el desig de tenir fills o no en el futur. 

Document Actions