Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Plantes vulnerables, no les colliu pel vostre pessebre ni decoració nadalenca

Flora vulnerable i en perill d'extinció

dilluns 28 novembre 2022

El Nadal, amb els pessebres casolans i plantes decoratives, és una època on sovint algunes persones aprofiten per a adornar les seves llars amb productes de la natura. Hem de vigilar de no agafar plantes vulnerables, o en perill d'extinció, com ara el Galzeran (ruscus aculeatus), el Boix Grèvol (ilex aquifolium) i les Molses i els Líquens en general.

Una bona alternativa seria decorar el vostre pessebre amb gespes artificials, sorra o pedres, ja que aquests materials inerts es poden reutilitzar d’un any per a l’altre.

 

Recollir a la natura boix grèvol o arbres de Nadal està prohibit a Catalunya. La recol·lecció de molsa també està restringida. Només es pot comprar o emprar a les botigues i mercats on n'hi ha procedents de la jardineria comercial o de llocs on n'està permesa la recol·lecció.


Per les dates pròximes al Nadal, els/les Agents Rurals fan tasques de vigilància en les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de productes de verd nadalenc així com de botigues, mercats i fires per comprovar la procedència legal dels productes comercialitzats procedents del medi natural. En cas de detectar una infracció, la policia mediambiental denuncia els fets i comissa el material sostret del medi. Les actuacions del cos forestal constaten que la consciència ciutadana entorn la protecció de la natura i del nostre entorn creix. Tot i això, cal no abaixar la guàrdia i recordar que la recol·lecció i la venda d’elements naturals com els arbres de Nadal, la molsa i el boix grèvol està regulada per llei i el seu incompliment pot donar lloc a la imposició de sancions administratives.

Galceran
Boix Grèvol

  

Molsa
Liquen

 

 

 

 
Més informació:

Document Actions