Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Vilafant vol fomentar la cultura de la participació ciutadana

Per tal de dotar-se de les eines necessàries perquè la ciutadania participi en les decisions del municipi, l’Ajuntament està elaborant un reglament que establirà els mecanismes per participar.
Vilafant vol fomentar la cultura de la participació ciutadana
cartell del taller del 9 de març

dimarts 05 mar 2024

Des de l’Ajuntament de Vilafant s’ha engegat un procés per elaborar el reglament de participació ciutadana, un text que ha d’establir les bases perquè la ciutadania pugui ser partícip de les decisions del municipi. Aquest procés d’elaboració s’ha fet de manera participada, ja que s’està treballant conjuntament amb els veïns i veïnes de Vilafant.  «Aquest reglament ha de ser aprovat pel Ple, i la nostra postura podria haver sigut perfectament, fer la “proposta” del reglament en si, parlar-ho internament i aprovar-lo. Però vam creure que si volíem un reglament de participació, tots hi havíem de participar, tant els regidors, els tècnics com per descomptat els nostres veïns i veïnes» explica la regidora de participació ciutadana Meritxell Novillo. 

L’elaboració d’aquest reglament de participació, va començar amb una presentació i taller coincidint amb la festa major, una primera trobada amb la ciutadania que va servir per fer una primera pressa de contacte i definir el què vol dir participar.  Al llarg d’aquests mesos s’han fet diferents trobades amb els regidors que formen el consistori. A principis de febrer, les consultories externes que està col·laborant amb l’Ajuntament amb l’elaboració d’aquest reglament han realitzat trobades sectorials amb diferents segments de població. Aquestes han servit per donar veu a les persones amb diversitat funcional, els joves, a la gent gran i a les famílies. Després d’aquestes reunions s’ha fet un esborrany de què serà el reglament de participació que es treballarà de forma participativa en un taller el proper 9 de març. «Volem que tots aquells que tenen curiositat de saber el que estem realitzant, el que s’està fent des de l’Ajuntament, els que tenen dubtes del que és el Reglament de Participació, i els que vulguin ser partícips d’aquest Reglament, vinguin i puguin aportar les seves idees i donar la seva opinió» destaca Novillo animant a la ciutadania a assistir el taller del dissabte 9 al centre cívic de les Mèlies. En aquesta sessió, es posaran sobre la taula i s’explicarà el funcionament de diferents mecanismes de participació, com per exemple, el consell ciutadà, la recollida de firmes o les consultes populars. Una sessió que també vol debatre sobre la participació dels més petits del municipi tant els infants com també els joves, ja que és un segment molt important, perquè són els ciutadans del futur i per fomentar la participació, és important que ja des de ben petits se sentin partícips de les decisions que els afecten. Les aportacions d’aquest taller serviran per acabar de perfilar aquest reglament de participació que després d’aquesta sessió passarà per la fase més tècnica per acabar la redacció que servirà per posar les regles del joc per a fomentar la participació ciutadana del futur, finalment passarà per l’aprovació del ple. «Amb el nou reglament volem fer un pas més en la participació ciutadana, ja que tindrem els mecanismes perquè la ciutadania pugui aportar les seves idees, és molt interessant que puguin néixer propostes de la ciutadania cap a l’Ajuntament i puguem treballar plegats» conclou la regidora de participació ciutadana Meritxell Novillo.

Més informació: https://www.vilafant.cat/per-temes/participacio/reglament-de-participacio/reglament-de-participacio

Document Actions