Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Per Temes

Residus

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost.

faixa-cap-compostatge.jpg

Campanya de compostatge anyal

Si voleu un compostador (existències limitades), heu d'inscriure-us (pdf) prèviament a l'Ajuntament de Vilafant (més informació al 972 54 60 20 -ext 2- o a mediambient@vilafant.cat).

Les bones raons del compostatge

Per a molta gent, les restes orgàniques que generen a casa (de la cuina, del jardí o de l'hort) només podien anar a parar al contenidor de rebuig i de retruc a l’abocador, barrejats amb tota mena de deixalles i originant un problema mediambiental de gran magnitud, molt car de transportar i gestionar.

En el cas de Vilafant, municipi pioner a Catalunya, l’aposta ha estat molt decididament vers el compostatge casolà. Amb el compostatge casolà, cada habitatge esdevé gestor dels seus propis residus orgànics i a canvi obté un benefici: el compost. Fins ara parlàvem dels residus orgànics com d’un “problema”, quan amb aquest senzill tractament són clarament un “recurs”. Quina gran diferència!

El Projecte a Vilafant

A Vilafant fem Compostatge casolà des del mes de març del 2003. Actualment a Vilafant hi ha més de 230 famílies compostaires que gestionen aproximadament 162 Tn de residus orgànics i 39 Tn de residus vegetals.

Per inscriure’s cal pagar una fiança de 30€ per una part del cost del compostador que se us cedeix per vida. Aquesta fiança se us retornarà quan deixeu de ser compostaire i/o torneu el compostador. Així mateix us informem que a l’any de compostar correctament podeu sol•licitar la reducció de la taxa d’escombraries d’un 20% atès que en compostar els residus del jardí i els orgànics de la cuina feu un esforç considerable de reducció de residus i costos respecte d’altres conciutadans.

 

Què és el compostatge?

El compostatge és un procés natural de transformació de les restes orgàniques que generem a casa amb el que s'obté compost. El compost és un adob natural similar a la terra vegetal, però molt més ric en nutrients, és totalment ecològic i té molt bones qualitats per a la salut de les plantes: reté la humitat del sòl, li dóna estructura, compensa el pH i les protegeix d’algunes malalties. Amb l'autocompostatge o compostatge casolà aquesta transformació es duu a terme a casa mitjançant un compostador, sense cap tipus de mecanisme, transport ni consum.

Les escombraries diàries que es generen a les llars contenen aproximadament un 40% de matèria orgànica (de mitjana uns 1.200kg anyals a cada llar catalana), que pot ser reciclada i retornada a la terra en forma d'humus per a les plantes i cultius. De cada 100kg de brossa orgànica s'obtenen aproximadament 30 kg de compost. D'aquesta manera es contribueix a la reducció de les escombraries que es porten als abocadors o a les plantes de valorització així com també reduir l'ús d'adobs químics.

Les 10 raons per fer-se compostaire

 1. Reduïm els residus del nostre municipi
 2. Obtenim un benefici material: el compost
 3. Obtenim un benefici econòmic: un descompte en la taxa d'escombraries
 4. La bossa d’escombraries no fa pudor, perquè la matèria orgànica ja no hi és.
 5. El compostador queda més a prop que el contenidor
 6. El compostador no costa ni un cèntim al ciutadà: la fiança que es demana es retorna al cap de dos anys
 7. El roser o l’arbre que tenim al costat del compostador creix més vigorós.
 8. Fem salut: el manteniment de la pila demana un esforç físic suau.
 9. Ja no necessitem comprar terra vegetal, o torba, que sovint és obtinguda provocant un mal a la natura.
 10. Arreu està de moda!

 

Vídeos sobre compostatge casolà a Vilafant

 Aquests vídeos de Reportatges de TV3 i TV2, amb 3 i 2 famílies compostaires respectivament, també són ben exemplificadors (2006):

 

Una de les 230 famílies compostaires de Vilafant ens explica com fan compostatge casolà a casa seva (setembre 2014):

 

 Més informació sobre compostatge casolà:

 • Per a més informació sobre la campanya podeu adreçar-vos a mediambient@vilafant.cat. Si ja practiqueu el compostatge casolà a Vilafant i teniu dubtes o preguntes podeu trucar al mòbil

  666 43 53 50. Recordeu que a la deixalleria vegetal teniu a la vostra disposició matèria seca (llenyosa) per complementar les vostres restes orgàniques (veure notícia).

 • Formulari d'inscripció (pdf)
 • Petit díptic d'apunts guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Petita guia de compostatge casolà de Vilafant (pdf)
 • Altres guies interessants completes sobre compostatge casolà: de l'Ajuntament de Girona (pdf), de l'Ajuntament d'Aigua Viva (pdf)
 • Fitxa tècnica del Dpt. d'Agricultura de Producció ecològica sobre el compostatge (pdf)

 

 

 

L'autocompostatge de Vilafant ha rebut

 • el 2n Premi a les Iniciatives Locals per a la Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya 2002,
 • un dels Premis de Recollida Selectiva i Reducció de Residus 2002 de la Junta de Residus i
 • el 2n Premi Medi Ambient 2003 a iniciatives locals de les comarques de Girona atorgat pel CILMA.

 

Ubicació bateries de contenidors

El 2009 amb la campanya de repartiment de bosses pel reciclatge, i reubicació de contenidors (reubicació dels contenidors de rebuig al cantó de les 29 bateries de reciclatge del municipi) per fomentar el reciclatge i per racionalitzar la recollida de les escombraries i facilitar la futura implantació, obligada per llei, de la recollida de la fracció orgànica.
Podeu veure la situació dels contenidors al municipi (pdf). Els contenidors es netegen periòdicament (veure notícia i vídeo).
 

Deixalleria de Vilafant

Horari (d'estiu *) de la deixalleria genèrica i de la deixalleria vegetal
 • dilluns: tancat
 • dimarts a dissabte: 10h-13h i de 16h-19h (a l'horari d'hivern la tarda és de 15h a 18h)
 • diumenge, només matí: 10h-13h

rètol_deixalleria_Vilafant_juny_2020 (Copiar).jpg

 

Recordeu que podeu dur a la deixalleria neveres i electrodomèstics, ferralla i metalls, trastos vells, piles i bateries, plàstics i envasos, olis, pintures i vernissos, fluorescents, paper i cartró, vidre, i amb un màxim de quantitat també runes de construcció.

Per a la brossa vegetal també us heu de dirigir a la deixalleria perquè us obrin la deixalleria vegetal.
Si voleu podeu descarregar-vos el tríptic de la deixalleria en format (pdf).

Resum del reglament de la Deixalleria - Quantitats i tipologia acceptables

nota deixalleria residus i quantitats 14042021-PUB.jpg


 

Campanya de minimització de residus

Amb aquesta campanya de residus, a Vilafant volem promoure el reciclatge i reduir les tones que s’hi aboquen a Pedret i Marzà.

Sovint les famílies desconeixen què han de fer amb cadascun dels seus residus, amb la guia de residus, aquest problema ja no existeix ja que d’una manera senzilla i clara pots veure fàcilment on hi va cada tipus de rebuig.

A banda dels contenidors de separativa típics d’arreu (envasos, paper i cartró, i vidre) a Vilafant també hi ha contenidors per la roba i sabates, i per les piles en diferents punts.

 

cartell_residus_vilafant_2006_roda_donut_v.juliol_2021_v21.07.jpg

 

Vilafant també ofereix quatre serveis més relacionats amb els residus:
• la deixalleria que obre tots els dies de la setmana tret dels dilluns
• el compostatge casolà pels residus orgànics recolzat amb una reducció de la taxa d’escombraries
• la recollida a domicili de trastos vells
• i la deixalleria vegetal per les restes de poda i gespa

Aquí teniu un pdf per si voleu conèixer la situació dels contenidors al vostre municipi (pdf).

 

La “guia de residus” està emmarcada en una campanya d’informació sobre els residus que generem, i a banda del repartiment casa per casa de la guia de residus, també es distribuiran cartells de resum visual de la guia a diferents llocs estratègics com ara les escoles, les botigues, els locals socials, etc... i també un seguit de falques de ràdio que s’emetran puntualment durant tot l’any protagonitzades pel personatge l’altempordanès; Pitu Tries, que amb la seva peculiar manera ens explica on hem de tirar cada tipus de brossa.


Recollida de poda i restes vegetals domiciliària

cartell_recollida_poda_vegetals_nov_2020.jpg
Durant els mesos de desembre, gener i febrer (consulteu amb l'Ajuntament per concretar dates).
Servei de recollida de poda i restes vegetals domiciliària és ben senzill:
 
- Inscriu-te a l'Ajuntament (972 54 60 20 - omac@vilafant.cat)
- Triar el dimarts que us ho vindran a recollir
- Recollir el Big-Bag a l'Ajuntament o Deixalleria
- La nit anterior al dia de recollida pactat, treure el Big-Bag al carrer (davant de la vostra porta on no molesti)
 

 


Altra documentació sobre residus

A la guia hi trobareu totes les explicacions de com podem reciclar tots els residus en el nostre municipi. S'hi detallen els horaris de la deixalleria, les utilitats dels diferents tipus de contenidors, el compostatge casolà i com a novetat el servei de recollida d'olis usats que hem millorat aquest any.

L'objectiu d'aquesta guia és el d' oferir una eina pràctica i de fàcil utilització on hi detallem com hem de fer el tractament dels residus des de casa nostra. Aquesta guia té el suport d'un pòster resum que es repartirà a les escoles, edificis municipals, associacions i entitats i a la revista Veïns i d'unes falques publicitàries a la ràdio municipal on en Pitu Tries ens donarà alguns consells útils per facilitar-nos la feina.

Aquesta guia representa la continuació de la tasca en medi-ambient que des de l'ajuntament es ve fent des de fa anys i que volem donar-li la deguda continuïtat per avançar en aquest camí.

   

Podeu consultar la guia de residus (pdf). I si voleu també podeu consultar el cartell visual resum dels residus (pdf). També podeu consultar el tríptic de la deixalleria (pdf) .

Pla de Gestió de Residus Municipals de Vilafant 

Podeu consultar el pla de gestió de Residus Municipals del 2011: pdf. (Edicte d'aprovació inicial del Pla de gestió de residus municipals BOP 08.04.2013)

 

Residus, 4R: Reduïm, Reutilitzem i Reciclem. Siguem Responsables.

 • Píndoles radiades sobre el Medi Ambient - Ràdio Vilafant 107.3FM:

radio_canvi climatic.png.
Canvi climàtic (set 2019): El canvi climàtic és una realitat i cal buscar polítiques d'adaptació als seus efectes negatius i alhora de mitigació per fer reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle. En aquest programa podreu trobar idees del que podem fer des del nostre municipi.

radio_residus.png
Residus municipals (oct 2019): Com anem a Vilafant de residus? Ho estem fent bé? Podem millorar? En aquest programa us explicarem què podem fer a Vilafant per fer una bona gestió dels nostres residus.

pindola_plastics.png
La problemàtica dels plàstics (gen 2020): Per què els plàstics són problemàtics? Generem molts de plàstics a Catalunya? Els oceans són plens de plàstics? Què podem fer des de casa per evitar aquesta problemàtica?
 

Altra documentació sobre residus

 • Guia de residus i destinació (pdf)
 • Cartell visual resum dels residus (pdf)
 • Tríptic de la deixalleria (pdf)
 • Plànol de situació dels contenidors de selectiva i de rebuig, octubre 2010 (pdf)

 

Document Actions